Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Κατά πέντε βαθμίδες υποβάθμισε την Αργεντινή η Fitch

OIKONOMIA


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Σε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής σε επίπεδο junk προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings, επισημαίνοντας ότι η χρεοκοπία της χώρας της Νότιας Αμερικής είναι πιθανή.

Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο νόμισμα σε CC από Β. Ο οίκος τον προηγούμενο μήνα τοποθέτησε την αξιολόγηση της Αργεντινής σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας για την ικανότητα της χώρας να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος. Το outlook είναι αρνητικό.

Η Fitch επισήμανε ότι η αυξημένη πιθανότητα η χώρα να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και μετά από την αναδιάρθρωση εγκαίρως, αποτυπώνεται στην πρόσφατη κίνηση αμερικανικού δικαστηρίου να απαγορεύσει στην Αργεντινή να πληρώσει τους πιστωτές που αντάλλαξαν τα ομόλογά τους με νέους τίτλους, εάν δεν πληρώσει τους επενδυτές που ζητούν πλήρη αποπληρωμή.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του δικατηρίου της Νέας Υόρκης, Thomas Griesa, την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι η απόφαση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της πρόεδρου της χώρας, Christina Kirchner ότι η Αργεντινή δεν θα πληρώσει τους ομολογιούχους που δε συμμετείχαν στην ανταλλαγή του χρέους το 2005 και το 2010.

Ο οίκος επισήμανε πως η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει περί τα 3 δισ. δολάρια σε χρεόγραφα που φέρουν ρήτρα ανάπτυξης και λήγουν στις 15 Δεκεμβρίου. Εάν δεν καταβληθεί μια πληρωμή αυτών των ρήτρων, μπορεί να προκληθεί χρεοκοπία όλων των ανταλλαγμένων τίτλων που εκδόθηκαν με βάση το διεθνές δίκαιο. Επίσης, και οποιαδήποτε άλλη πληρωμή κουπονιού για οποιονδήποτε τίτλο, μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπία, δήλωσε η Fitch.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται στη διαδικασία να προκαλέσει την απόφαση του δικαστή Griesa στο αμερικανικό εφετείο και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να φέρει την υπόθεση και στο ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο εάν χρειαστεί.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί πως θα εξελιχθεί η υπόθεση καθώς και την απάντηση της κυβέρνησης της Αργεντινής τις επόμενες εβδομάδες



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: