Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Μία στο καρφί μία στο πέταλο... με δόση και χρέος


OIKONOMIA


Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Γιάννη Αγγέλη

Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που έχουν προκύψει ως αλλαγές τις τελευταίες 48 ώρες μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας: η περιβόητη “δόση” της οποίας το μέγεθος έχει αυξηθεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί παρά τις σχετικές δηλώσεις από το Βερολίνο, θα αρχίσει να “τρέχει” στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον έχει αρχίσει η διαδικασία προετοιμασίας για το δεύτερο “κούρεμα” το οποίο θα πάρει την μορφή επαναγοράς χρέους.

Οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε για επερχόμενη εκταμίευση 44 δισ. ευρώ προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση και... αμηχανία σε ορισμένους εκ των κοινοτικών εταίρων, καθώς ο Γερμανός υπουργός Oικονομικών δεν έχει συνηθίσει την Ευρωζώνη με πράξεις ξαφνικής “γενναιοδωρίας”. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριξαν στο Capital.gr ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε συνδέονται με την λύση ¨κοκτέιλ” που προωθεί για το ελληνικό θέμα και η οποία στοχεύει να κόψει τον γόρδιο δεσμό των 50 + 32,5 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να χωρίζουν την Ευρώπη από το ΔΝΤ στο πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα.

Τα 50 δισ. ευρώ αφορούν, όπως είναι γνωστό, το ποσό κατά το οποίο πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και τα 32,5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος που ενέκρινε και επισήμως το Eurogroup τη Δευτέρα.

Στο “κοκτέιλ” λοιπόν του κ. Σόιμπλε περιλαμβάνεται η επαναγορά χρέους, η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί κατά βάση από κεφάλαια του δανείου που έχει εγκριθεί ήδη για την Ελλάδα συν ένα μικρότερο ποσό που ίσως χρειασθεί να συνεισφέρει ως επιπλέον δάνειο το ESM.

Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει ανασταλεί μία διαδικασία που ήδη είχε δρομολογηθεί στο ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα, δηλαδή η απορρόφηση του ΟΔΔΗΧ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την μορφή ειδικής γραμματείας.

Ο ΟΔΔΗΧ πρόκειται να παραμείνει ως έχει και να εμπλακεί στο επόμενο διάστημα στην διαδικασία επαναγοράς χρέους που θα χρηματοδοτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από μέρος των μη εκταμιευμένων δόσεων, αν και το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Οριστικές αποφάσεις μάλλον θα παρθούν τηn ερχόμενη Δευτέρα στο νέο έκτακτο Eurogroup.

Είναι αλήθεια όμως ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει τις τεχνικές προετοιμασίες.

Το “Κεφάλαιο” το Σάββατο είχε παρουσιάσει σχετικό ρεπορτάζ και είχε επισημάνει το εύρος και το βάθος της επίδρασης που θα έχει η επαναγορά των ομολόγων που αφορά τα hedge funds, τις τράπεζες, τα ταμεία και τους ιδιώτες ομολογιούχους. Προσθέτοντας ότι πάνω στη διαδικασία αυτή πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ποντάρει για κέρδη-μαμούθ τους επόμενους μήνες!

Η εξέλιξη αυτή, όπως και η συνολική ρύθμιση για την εκταμίευση τόσο της δόσης του Ιουνίου όσο και των υπολοίπων από προηγούμενες δόσεις, μαζί με αυτή του Σεπτεμβρίου, δημιουργούν προϋποθέσεις για αποπληρωμές αφενός των υποχρεώσεων για εξόφληση χρέους (έντοκα γραμμάτια) και αφετέρου για σταδιακή αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τρίτους (δαπάνες υγείας/ φάρμακα, μεγάλα έργα, προμηθευτές, κλπ.).

Παράλληλα θα γίνει δυνατή η έναρξη της τελικής φάσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (για τον λόγο αυτό άλλωστε κοινοποιήθηκε η υπουργική απόφαση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης τη Δευτέρα).

Μία προϋπόθεση “κλειδί” για την επίσπευση αυτή των εξελίξεων ήταν η ενσωμάτωση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού από το ΓΛΚ και τον κ. Σταϊκούρα του μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής δαπανών και εσόδων σε μηνιαία βάση.

Η αρχική απαίτηση της τρόικας (με πρόταση των Γερμανών από τον περασμένο Απρίλιο) ήταν η εκταμίευση των δόσεων να πηγαίνει σε ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται εκτός Ελλάδος ο οποίος θα επιτρέπει την εξυπηρέτηση του χρέους κατά προτεραιότητα και θα επιβάλει αυτόματη προσαρμογή δαπανών – εσόδων.

Η απαίτηση αυτή παρακάμφθηκε τελικά με την θεσμοθέτηση κανονισμού που συνοδεύει τον Προϋπολογισμό, ο οποίος με πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΚ θα εκτελεί αυτόματα την σχετική προσαρμογή όταν παρουσιάζονται αποκλίσεις στην εκτέλεση του..


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: